DIY | Как да си направим ароматерапевтичен рол-он?

by - март 01, 2019


Здравейте, бютита!

Нека днес деня ви е пълен с хубави моменти и аромати! И като казах аромати - искате ли да си направим на бързо по един ароматен рол-он, който да ни носи само хубави мисли и да ни успокои психически? 
Ако отговора е да, то продължавайте да четете :)Преди доста време силно се запалих по ароматерапията - установих, че има аромати, които ме успокояват, съсредоточават и мотивират. За себе си знам, че иланг-иланг, бергамот и патчули са ароматите, които въздействат на сетивата и ума ми. При всеки човек е нормално ароматите да са различни - някои обичат цитруси, други цветни аромати, някои харесват ориенталските аромати... Важното е един аромат да ви носи спокойствие и да ви зарежда в същото време. 

Тъй като и аз страдах от модерните в последни години паник-атаки (това е друга тема на разговор обаче), в борбата си с тях се сблъсках и за първи път с ароматните лампи, медальони и рол-они. Преди да тръгна на път винаги слагам един рол-он с любимите ми аромати в чантата, за да си ги душа докато пътувам или просто когато не се чувствам добре. Отделно от това всеки ден паля ароматна лампа с иланг-иланг или бергамот - действат ми успокояващо и в същото време успявам да се съсредоточа по-лесно докато работя (фриланс работата може също да е натоварваща, дори и да работите от вкъщи). Въобще открих в последно време колко е готино да ти мирише навсякъде на нещо любимо. Освен това някои комбинации от аромати действат изключително добре при настинки, главоболие, силни менструални болки, болки в мускулите и ставите, за изчистване на въздуха... Наистина ароматерапията има голямо приложение. Ако ви е интересно можете да разгледате този сайт, от който всъщност почерпих вдъхновение за поста и взех информацията, която ми беше нужна за да си направя собствените рол-ончета.


И така, след това кратко отклонение нека ви кажа какво ще ви е необходимо за да си направите ароматерапевтичен рол-он с минимален брой съставки, като всички неща, които ще ви покажа съм си ги закупила от Зоя. 

- празен рол-он (цена около 3 лева)

- базово масло (жожоба, бадемово, кокосово - цената варира). Ще са ви нужни 10 мл. Аз заложих на масло от жожоба, защото най-бързо прониква в кожата (цена за 30 мл - около 6 лева).

- чисто етерично масло по желание - може и да смесите няколко (цените варират от 5 до много левове). Написах и горе какви аромати харесвам - иланг-иланг, пачули и бергамот. Ориентировъчно - маслата на Alteya Organics, които според мен са едни от най-добрите, държат по-висока цена - 10мл етерично масло от бергамот е почти 10 лева. Такава е и цената на иланг-иланга за 10 мл., а пачулито започва от около 15 лева нагоре.След като сме се заредили с желаните аромати и базово масло дойде време да ги смесим. 

Рол-оните обикновено поемат 10 мл. течност. 
По отношение на концентрациите има един момент, в който трябва да помислим как ще използваме рол-она - всеки ден или по-рядко, за да можем да преценим каква концентрация да са етеричните масла, тъй като ако се прекали с тях може да се получи раздразнение на кожата. Ако решите да го използвате по-рядко можете да си направите концентрация от 3 до 10% или от 6 до 20 капки етерично масло/масла и допълвате остатъка с базовото. Ако обаче искате да го използвате всекидневно не слагайте повече от 4 капки етерично масло (2%).

Също така ако мислите да го използвате за деца (което не е препоръчително в много случаи) - концентрацията трябва да е минимална, тоест не повече от 0.5% или казано по-лесно 1 капка етерично масло на 10 мл базово.

След като си направите сместа, затваряте бутилчицата (към нея идва и тапата с топченце-апликатор), разклащате добре за да се смеси всичко и сте готови. Може да си сложите етикети, да си украсите бутилчицата както искате, като аз съм използвала стикер и тиксо на цветя. 

Можете да сътворите каквито искате миксове от аромати, като наистина възможностите са неограничени. Поста не е свързан по никакъв начин със сайта Lovingessentialoils.com, но там можете да намерите страхотни комбинации, препоръки за смесването и въобще всичко, което ви е нужно да научите ако се интересувате от ароматерапия и етерични масла.

И един съвет от мен - винаги подхождайте с внимание, когато използвате етерични масла, тъй като могат да доведат до изгаряния, алергични или токсични реакции, проблеми с дишането. Винаги пробвайте първо на малка част от кожата си как ще реагира, аз го правя на китката. 

Особено внимание трябва да имат бременните и кърмещите - ако решите да използвате етерични масла се обръщайте винаги към специалист. Употребата при бебета и деца също не е особено препоръчителна, защото може да доведе до проблеми с дишането (като ментата и евкалипта например).You May Also Like

0 коментара

Zori D.. Предоставено от Blogger.

♥ Follow me on Instagram @beautybyzori ♥