Camping Mitari - Хайде с нас на къмпинг в Гърция, Ситония

by - май 13, 2019


Здравейте, приятели!

Идва лято, а с него и плановете за почивки. Днес искам да ви разкажа за едно прекрасно място в Гърция, както и първият ми опит за къмпингуване. Надявам се в този пост да откриете полезна информация, както и ще видите личното ми мнение за идеята "къмпинг", и то в една от най-популярните дестинации за къмпингуване - Гърция.

Всъщност цялото ни приключение започна миналата година, в средата на май и все още преди турситическият сезон да е започнал. Водата още беше не особено топла за къпане, но времето беше страхотно за къмпингуване - не беше прекалено горещо, но не беше и студено. Успяхме да се разминем само с една буря, но изживяването беше страхотно. 

Като дестинация избрахме къмпинг "Митари", който се намира на вторият ръкав на Халкидическия полуостров. Най-близък град до къмпинга - на около 15 км е град Никити, който е курортен град, който предлага всичко - ресторанти, барове, магазини, заведения за бързо хранене. В близост до къмпинга (на изхода на гр.Никити) има и Lidl, който ни беше изключително удобен за пазаруване, както и рибарски магазин с прясна риба. 

Всъщност, Митари не е единственият къмпинг, който можете да откриете на Ситония (името на вторият ръкав). Има поне още 5, за които се сещам, но според приятели, които вече са го посещавали този е най-добрият от всички.

Пътищата до къмпинга, а и по целият ръкав са добре поддържани, но с много завои, които на моменти ми изправяха косата, така че slow down и карайте внимателно, защото видяхме доста ненормалници, които да изпреварват в остри завои.

Camping MitariКъмпинг за мен беше дума, която описва една сбирщина на палатки и каравани из горите, без никакви условия. Е, Митари нямаше нищо общо с представите ми. 
Първо мястото - много красиво, къмпинга е разположен над морето и е един същински парк, изпълнен със зеленина, дървета и цветя, между които се простират алеи и места за къмпингуване. 
Няма нищо хаотично в този къмпинг - всичко е подредено и всеки има определно място, където може да се разположи.


При пристигането ни имахме известен проблем - хората, които посрещат туристи не говореха английски, тъй като бяхме още извън сезона персоналът беше силно редуциран. Имахме известни затруднения с комуникацията покрай настаняването, но се справихме с телефонна връзка от Кипър :) 
Този проблем приключва с началото на туристическия сезон и няма да имате проблем ако решите да им погостувате от юни нататък.


Ако някой ме попита колко ни излезна като цена 5 дневна почивка на брега на морето, ще му кажа директно - почти без пари. Бяхме 14 човека и платихме около 650 евро за 5 нощувки, 3 места за разполагане на коли и палатки, ток и вода, както и наема, който се плаща за автомобилите, с които бяхме. Та направете си вие сами сметките по колко излиза на човек на ден.
Използването на ток, баните и сервизното помещение се заплащат допълнително, но цените са минимални. 


По отношение на удобствата - в къмпинга има ток и вода, бани, тоалетни, сервизни помещения за готвене и пране. Ток има на всяко едно място, отредено за палатки или каравани. По алеите има чешми с вода, отделно баните и тоалетните бяха нови, поддържани и чисти.
Направи ми впечатление най-вече чистотата - нямаше едно листенце по земята.


Тъй като бяхме извън сезона заведението в къмпинга, което предлага напитки и храна не работеше, но в близост има няколко населени места, които предлагат чудесни условия за закуска, обяд, вечеря, разходка и снимки. Не работеше и кафенето над плажа.
Отделно в самият къмпинг има и магазин за хранителни стоки, алкохол и сладолед, като цените там са малко по-високи от колкото в Никити примерно, но мисля, че това е нормално. Като цяло къмпинга предоставя възможност за пълен релакс без да се налага да го напускате. Единствено липсва аптека. 


Плажът, който е прилежащ към къмпинга и околните вили е малък, но чист. Честно казано ние малко се задържахме на него, а по-скоро обиколихме всички по-интересни плажове по ръкава, които ще видите по-долу.


Идеята за къмпингуване винаги ми се е струвала интересна, но почти невъзможна да се случи, най-вече заради половинката ми, на който хич не му харесваше тази идея. Но пък му хареса. И на мен ми хареса. Защото реално всеки от нас сам се  погрижи за удобствата, които иска да има. Ние никога не бяхме разпъвали палатка, но с малко помощ нещата се получиха.

Мислех, че ще имам голям проблем със спането, защото винаги имам такъв когато не съм в собственото си легло, а идеята да спя едва ли не на открито, почти на земята малко ме стресираха. Имахме късмет, че бяхме с голяма палатка, в която се побра надуваемо легло за двама човека и отделно имахме място за багаж. Леглото ми беше удобно, имахме спални чували и не ни беше студено в никакъв случай, а лятото даже мисля, че може и да имате проблем в жегата, защото няма да има от къде да се охладите. Но за май месец температурите бяха ок. 
Хора, не съм спала толкова добре колкото спах през тези 5 нощи в палатката. Не знам от въздуха ли беше, от какво ли, но се чувствах уникално всяка сутрин. Е, имах и тапи за уши, защото похъркването от съседите не беше изключение.


С насекомите нямахме проблеми, бяхме се оборудвали със спрейове и лампи. А и все още нямаше комари.
Храната, както казах също не беше проблем - имаше от къде да пазаруваме на близо и наблягахме на салати и скара. Разбира се, имахме и няколко излизания по местни ресторанти, но в повечето време хапвахме в къмпинга.
Купувахме си минерална вода, тъй като лошия опит ни е доказал да не се доверяваме напълно на водата от чешмите в близост до морето.


Като цялостно впечатление от къмпинга бих му дала оценка 5 от 5. Най-вече заради чистотата и удобствата, които предлага. 

Може би тук трябва да вметна и как са разположени местата за къмпингуване - на първа и втора линия в близост до морето е невъзможно почти да сложите палатка или каравана, защото местата са целогодишно заети от каравани на гърци и англичани. Ние бяхме на трета линия където беше много свободно, сенчесто, заради навесите, които има и дърветата около нас. В къмпинга има място колкото сърце ви желае. Но съм сигурна, че в летния сезон се запълва, та ако искате да си осигурите място задължително трябва да резервирате поне месец по-рано, както направихме и ние макар и да бяхме извън сезона, защото в събота и неделя къмпинга се пълни с хора независимо дали е сезон или не.

Няма да коментирам другите националности, с които имахме съприкосновение през тези 5 дни. Само ще кажа едно, което научих докато бяхме в Митари - събирайте боклуците след себе си и не се дръжте като боклуци с хората около вас. Изграждате кофти впечатление за целия си народ по този начин. 

А сега нека ви разкажа и за някои от красивите плажове на Ситония.

Portokali Beach


"Портокаловият плаж" е една от красотите, която можете да видите на втория ръкав на Халкидическия полуостров. 

Плажът открихме лесно, понеже имахме хора от компанията, които вече са го посещавали. 
Ако не бяха те сигурно щяхме да се доверим на GPS-а, защото честно казано не си спомням да сме видели много указателни табели.

Място за паркиране имаше на поляните над плажа. Не останах с впечатление да има пропусквателен режим, така че би трябвало да намерите местенце, а най-добре под някое дърво.


Какво да ви кажа, от снимките можете само да видите каква красота е, колко е чиста и кристална водата, а тези сини цветове са магически и на живо са още по-красиви.


Пясъкът на плажа е фин и почти бял. Има си кафене и съответно платена зона с жезлонзи, но и има и свободно място където да си хвърлите кърпата.


Скритият Portokali Beach 2


Ние решихме да мръднем малко в страни и се наместихме на скрития "Портокалов плаж" - значително по-малка плажна ивица, с малко по-труден достъп пеша по кози пътеки, но в крайна сметка още по-красив и от предишния.


Първото, което видях и ми направи впечатление е гледката към Атон! 
Ако ме чуете да повтарям "невероятно красиво" - такова е и няма да се спра :)


Тук имах възможност за първи път да се гмуркам и да разглеждам всевъзможни видове рибки от близо. Останах без думи. 
Плажа бързо се пълни с хора и е с по-малка площ, за това ако сте се наумили да го посетите направете го малко по-раничко сутрин. Над плажа има къмпинг, където можете да оставите колата си.


Имахме късмет, че времето беше с нас и това беше едно от малкото места, на които се престраших да вляза изобщо във водата, защото в останалите дни беше доста студена. Нямаше вълнение и водата беше освен топла, и спокойна.

Не мога да кажа, че плажовете, които посетихме бяха чисти - беше пълно с фасове и пластмаса, но съм сигурна, че през лятото положението не е такова.Marathias Beach


Този плаж дори нямахме шанс да го проверим, но снимахме залива от високо. Плажната ивица е голяма, а ми се стори, че има и къмпинг в района. Не успяхме да намерим пътя за този плаж, но очите ми останаха по гледката от пътя над него.
Ситония е място на гледките - зад всеки ъгъл изниква нещо все по-красиво и по-красиво.

Akrotiri Sithonia "Two Seas"


Този плаж ме накара да остана безмълвна. 
Имахме доста интересно пътуване до него, понеже пътя е черен, няма асфалт и беше изяден от дъждовете. Поне по този, който ние минахме не съм сигурна дали е добра идея да минавате (пътя за Secret Beach), освен ако не сте с високопроходима кола.


Като изключим пътя и "лашкането", плюс моето мрънкане, всичко си заслужаваше. Да видиш такива места безлюдни и толкова красиви оставя всяка една лоша мисъл на заден план.


Плажът не знам до колко се запълва през лятото, но си мисля, че тези, които посещават Secret Beach (който беше ужасно мръсен и не снимахме) минават и от тук, ако не за друго то поне да се полюбуват на гледката.

Porto Koufo


Исках да посетим Porto Koufo още в деня,в който разбрах, че ще сме в тази част на Гърция. От снимките в Google останах очарована от този малък град и кристалният залив.


Селцето е много красиво и романтично, а залива, пълен с яхти му придава един много приятен и луксозен привкус. 
Опитахме се да се купем в самия залив, но водата беше лед и доста дълбоко дори за приятелите ни. Та само се порадвахме на гледката, хапнахме в едно ресторантче и отпътувахме към къмпинга.

Lagonisi Beach


Това беше плажът, който бих посещавала всеки ден ако отново се окажа тук. 
Ивицата е голяма, има свободна зона и платена такава, но са почти равномерно разпределени. Има заведения за хранене и паркинг, който поне докато ние бяхме там не беше платен.


Има и страхотни места за снимки, за плуване, за гмуркане, а дори и за разходки.


Лично мое впечатление е, че май месец може би е най-спокойният месец, в който можете да си направите такъв трип с обиколка на всички плажове на Ситония. Ние посетихме още няколко, които не съм снимала, но бяха също толкова страхотни. Не оставайте с впечатлението, че плажовете са малки - има и малки, има и големи от по няколко километра. 


Свободата да правиш каквото си искаш през деня, да станеш когато пожелаеш, да си почти до морето и да спиш под звездите се оказа едно страхотно приключение за мен и бих го повторила отново. Няма друго такова усещане на света, когато се будиш със звука на вълните, заспиваш с румоленето на дъжда и сутрин те събужда слънчев лъч, който прозира през процепа на платката. Свобода! Ако сте фенове на свободата ще ви хареса.


Обикновено всички сме свикнали да асоциираме къмпинга с неудобство, липса на вода, тоалетна и баня, насекоми, спане на земята, Чобака, мръсни дрехи и индианци. Еми, не е толкова зле и ви го казва една полу-кифла, която е свикнала да спи по хотели. Дори да не ви грабва идеята, опитайте поне веднъж, може и да размислите :)

Source : Camping Mitari Youtube Channel

Ако някой ми беше казал преди години, че ще се възхищавам на къмпингуването сигурно щях да му се изсмея. И да, харесва ми и ще го повторим - ако е на Халкидики, задължително ще е отново къмпинг Митари. Всъщност, не бих повторила това приключение на друго място освен в Гърция, които не случайно се славят с най-добрите къмпинги и масово всички къмпингари от България се борят да намерят място там.

И с това приключвам тази публикация, понеже има още много за говорене, но се искам да ви отегчавам. Надявам се да съм ви била полезна с опита ми от първото ми къмпингуване в Гърция. Ако имате въпроси ще се радвам да ви отговоря.
You May Also Like

0 коментара

Zori D.. Предоставено от Blogger.

♥ Follow me on Instagram @beautybyzori ♥